Čo je cheesecake?
Ako už je spomínané vyššie, jedná sa o koláč s chrumkavým základom z kombinácie sušienok a masla a krémom, ktorý tvorí cream cheese, teda jemný smotanový syr, ktorý je dnes bežne dostupný vo väčších supermarketoch. Existujú rôzne varianty a príchute od výmyslu sveta, cheesecakes pečené aj nepečené, čokoládové, ovocné a podobne. Recepty sa od jeho dávneho vzniku – približne v roku 776 p.n.l. – obmenili a vylepšili.
Základný recept na vanilkový cheesecake
Jedinečná klasika, ktorá nesklame. Chutný vanilkový krém prevonia celú domácnosť a každé jedno sústo sa vám bude rozplývať na jazyku.
Korpus:
- 250 g maslových sušienok
- 75 g roztopeného masla
Krém:
- 400 g cream cheese
- 250 g tvarohu
- 200 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu, príp. 1 vanilkový cukor
- 3 vajcia veľkost M
Pomôcky na pečenie:
- Tortová forma na pečenie priemer 24 cm
- Papier na pečenie
- Plech naplnený vodou
Postup:
Rúru si rozohrejeme na 160°C. Maslové sušienky rozdrvíme, príp. Rozmixujeme v sekáčiku na jemno a primiešame roztopené maslo. Túto zmes vtlačíme na dno formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme asi 10 minút. Medztým si pripravíme krém. Najprv vymiešame smotanový syr, tvaroh, práškový cukor a vanilkový extrakt. Keď sa nám suroviny spoja, postupne pridávame za stáleho šľahania vajíčka, vždy počkáme kým sa jedno po druhom vmieša do krému. Túto zmes nalejeme na upečený základ. Na spodok rúry vložíme plech naplnený vodou. Je to dôležité, aby cheesecake zostal nadýchaný a mäkký. Pečieme cca 1 hodinu. To, či je cheesecake hotový zistíme jednoducho – potrasieme ním a ak sa krém v strede nehýbe, vytiahneme a necháme vychladnúť. Vychladnutý koláčik je potrebné ešte uložiť aspoň na 6 hodín – ideálne na noc do chladničky. Na druhý deň ho môžme dozdobiť čerstvým ovocím, príp. ovocie zaliať v želé.
Dobrú chuť!